Especialistes en TikTok a Andorra - Manual per entendre què és TikTok i per què els teus fills estan enganxats

Manual per entendre què és TikTok i per què els teus fills estan enganxats.
Per a l’usuari mitjà, TikTok és com la tapa del «delco» o «la caixa simfònica»: pot ser que hi hagi sentit a parlar, però no té molt clar per a què serveix. Tractem de desentranyar els seus misteris
Seguretat. L’exèrcit dels EUA. Prohibeix l’ús de TikTok a les seves tropes.
Aplicacions. Una fallada en TikTok va permetre accedir a les dades personals dels usuaris.
Al llarg de l’any 2019 TikTok va ser instal·lada més de 655 milions de vegades i la xifra total ja ha superat la barrera dels 1.000 milions. Per contextualitzar, l’any passat només WhatsApp i Messenger van estar per davant en la llista d’aplicacions més descarregades, segons dades de «Sensor Tower» (la companyia no facilita xifres oficials).

Especialistes en TikTok a Andorra - Manual per entendre què és TikTok i per què els teus fills estan enganxats
Tot i això, poca gent de més de trenta anys podria definir l’aplicació i això si és que ha sentit parlar d’ella alguna cosa més que de passada. Entendre què és TikTok és senzill; entendre per què triomfa TikTok és molt més complicat i obliga a superar abismes generacionals.
Anem a pams que, per seguir amb la paràbola alpinista, no volem perdre peu i partir-se la crisma. Donem un primer pas ferm i senzill: TikTok és una xarxa social basada en vídeos curts. Qualsevol pot crear-los, veure’ls i compartir-los. Però hi ha molt més.
TikTok és Vaig venir després Vaig venir, però també és Instagram i Snapchat. Hi ha hashtags, hi ha reptes i hi ha recomanacions constants perquè YouTube fa temps va demostrar al sector que l’usuari sempre voldrà un vídeo més i no té molts problemes en perdre privacitat si això suposa millors recomanacions.
No és Twitter, perquè Twitter és vell, ni de bon tros Facebook, que a més de vell és avorrit. Tot i això, els vídeos més reeixits -i comprensibles per als no «duchos»  solen arribar a les dues xarxes amb la seva característica marca d’aigua.
Pel que fa a la creació no hi ha moltes regles, encara que el normal és que no superin els 15 segons. Els vídeos poden consistir en diversos fragments editats (es fa des de la mateixa aplicació) i tenen un gran component musical, hi ha molt d’humor absurd i segueixen modes i «memes» a una velocitat vertiginosa.
Hi ha tant usuaris anònims com estrelles d’aquesta xarxa. El món real també té la seva representació amb famosos com Sergio Ramos, Will Smith o The Rock. Fins titans de la televisió com Fent Zàping o El Hormiguero tenen el seu perfil, si bé aquí les seves xifres són molt més modestes. Fins aquí ningú hauria de tenir vertigen.

Passem a la història.
Abans d’existir TikTok com la coneixem -o desconeixem- ara, teníem TikTok d’una banda i musical.ly per un altre. La segona és la primera, ja que va néixer el 2014, mentre que la nostra protagonista, propietat de la firma xinesa ByteDance, va arribar el setembre de 2017 (una versió adaptada al mercat i censura xinesos anomenada Douyin ja existia des de l’any anterior).

Especialistes en TikTok a Andorra - Manual per entendre què és TikTok i per què els teus fills estan enganxats

Quan ByteDance va comprar musical.ly, TikTok es va fer un. I trina.
D’aquí a l’imperi, van passar tot just dos anys, milions d’usuaris, no poques polèmiques (acusacions de censura, greus errors de seguretat o la desconfiança dels Estats Units) i milers de milions de vídeos.
Això últim és precisament la clau: TikTok està feta per consumir contingut de forma pràcticament compulsiva. En forma i fins format no és molt diferent del que passa amb les publicacions de Facebook o els tuits que apareixen en obrir Twitter; en contingut sí que és una altra història. Si no entén un vídeo és perquè potser aquesta sigui la gràcia. No és tant per què s’ha fet com per què no fer-ho.

Hi ha tanta distància generacional entre un vídeo de TikTok i, per exemple, els jocs de paraules de Twitter de 2012 com n’hi ha entre La vida del «Buscón de Quevedo» i el Rap de Martes i 13. Demanar-li a algú que comparteix fotos de diverses a Facebook que analitzi un d’aquests curts tindrà els mateixos resultats -salvant les distàncies, impediments tècnics i paradoxes temporals- de presentar al teatre de Mèrida en ple any 7 abans de Crist i organitzar una projecció de quan arriba «Condemor», el pecador de la pradera amb el posterior col·loqui.
Són, per tant, un altre llenguatge i altres registres. ¿És millor o pitjor? Això entra en la valoració que faci cada un del que és humor (i de la figura de Chiquito de la Calçada, el nostre Mel Brooks). La reacció inicial -comprensible, fins a cert punt, per natural- pot ser injuriar el nou i lloar les virtuts de l’anterior. Li va passar al «Gòtic», li va passar al «Dadaisme» i li va passar als Beatles. Com no li ha de passar a TikTok?. Ara ja ha conquistat milions de persones.

Potser els rars no siguin ells.

Te has perdido

Llámenos y consiga asesoramiento gratuito. T.+33786568901

X